Историята на електрическите скутери

Електрическите скутери набират популярност в последното десетилетие, но още през 1895г. е стартирала идеята за използване на тази технология.  Първият патент e бил внесен в щата Охайо от Огден Болтън – младши.  

Болтън предложил да вгради постояннотоков елетрически двигател, в центъра  на задното колело на велосипед, използвайки 10-волтова батерия, която разположил на хоризонталната му рамка. Интересно е, че внесените схеми не са индикирали наличието на педали, на велосипеда, което  е и причината да се счита, че Болтън е положил началото на първия електрически скутер. Няма информация дали той е успял да материализира предложението си, но само година по-късно в Англия, фирма за производство на велосипеди, представя прототип с електрическо задвижване.

През следващите четиридесет години, се появяват данни за други опити, за сглобяване на електрически велосипеди и мотори, но чак през 1936г., официално започва тяхното по-масово производство. 

Продоволствената криза и недостигът на гориво през Втората световна война, популяризира изобретението на братята Лимлет, основатели на компанията Соковел. Те произвеждали електрически скутери в Брюксел, които започнали да жънат огромен успех по време на войната. Има данни, че около 400 скутера са били произведени до 1948г., след което производството е преустановено.

електрическите скутери

Друг електрически мотор се заражда по същото време в САЩ. Калифорниецът Ърли Уилямс изобретил електрически мотопед, който теглел едноколесно ремарке, за да улесни съпругата си, когато ходи на пазар. Неговото изобретение бързо се сдобило с популярност и започнал да получава поръчки. През 1946г. той основава компанията Маркетиър (сегашната Пар Кар, която все още произвежда електрически превозни средства). 

Макар и електрическите возила, често да се считат за недостатъчно мощни, в сравнение с бензиновите си братя, изобретението на Майк Корбин, опровергава това мнение. През 1974г. изобретателят отбелязва световен рекорд, достигайки 266 км/ч. Този рекорд  е подобрен през 2011г., когато прототипа на Суигс, достига близо 317 км/ч. и до днес е най-бързият електрически мотор .

chip_yates_nai_burziq_elektricheski_skuter

 

През 1995г. компанията Пежо предтсавя сървеменния скутер от градски тип. Французите залагат на никел-кадмиеви батерии, осигурявайки максимален пробег до 40км., с едно зареждане. Елетрическите скутери и мотоциклети продължават да набират все по-широка популярност, и ежегодно биват представяни нови, и нови модели на пазара. Гигантът Харли Дейвидсън също разработва свой елетрически вариант, който ще влезе в масово производство през 2021г.

error: Content is protected !!