Най-бързият електрически мотор в света

През 2011 година на състезанието Bonneville Motorcycle Speed Trials в Юта, САЩ един безспорен претендент оглавява класациите за най-бърз мотор. За изненада на всички този мотор е изцяло електрически. Нещо немислимо, считайки, че електрическите превозни средства често са определяни за бавни, в сравнение с бензиновите си братя.

Чип Йейтс, американски изобретател и пионер в електрическите превозни средства, е на мисия да докаже, че те могат да бъдат не само сигурен и икономичен начин за транспорт, а и добра еко алтернатива за търсачите на екстремни усещания.

електрически мотор

Той започва изграждането на супермотора през 2009, конвретирайки бензинов мотоциклет Сузуки GSX-R600. За целта използва 144 kW електродвигател, който намира приложение в задвижването на военните танкове в САЩ и цели 82 кг. литиево-полимерни батерии.

За да увеличи мощността на системата, без това да налага вграждане на допълнителни батерии, той проектира регенеративна спирачна система, която издърпва загубата на енергия от двете колела и я обръща в переодичен импулс към батерията. Йейтс и екипът му също проектират софтуеър, който следи разхода на енергия. Борд-компютър събира информация от жироскопите, сензорите и GPS-устройството, калкулира местоположението на мотора, изминатото разстояние и скоростта на всяко колело, като така ограничава общият разход на енергия. Системата за регенериране събира енергия от отрицателното ускорение и я връща обратно под формата на електричество.

електрически мотор

Целият този труд не е напразен. През януари 2011 прототипът на Йейтс се изправя срещу едни от най-бързите бензинови мотори (Дукати, Ямаха и КТМ), опровергавайки мнението, че електрическите превозни средства са скучни. На състезанието в Юта, Чип Йейтс  постига най-бързо време за обиколка от 1.39 мин., развивайки скорост от цели 254км/ч. Това му печели и място в рекордите на Гинес за най-бърз електрически мотор в света.

електрически мотор

По-късно Чип Йейтс патентова тази технология, както и още няколко в сферата на екетрическите превозни средства, сред които и самолет, задвижван изцяло от електроенергия.

error: Content is protected !!