Купи
+359 879 47 47 77

Батерията на електрическия скутер

Батерия на електрическия скутер, как трябва да се поддържа, как се зарежда и на какъв етап трябва да се замени? Тъй като интернет пространството не дава достатъчно информация по темата, ние в Моторета Груп сме се постарали да обобщим най-важното и да дадем обективен отговор на всички въпроси, свързани с тази технология. 

Съществуват три основни вида батерии, които са най-често използвани при електрическите мотопеди.

Оловно-киселинна батерия

Оловно-киселинните батерии са изобретени още през 1859г., това е най-масово използваната батерия и до днес поради добрия коефициент на силнотоково захранване, надеждност и цена. В зависимост от приложението, оловно-киселинните акумулатори се делят на стартови и тягови. При първите се отдава висока мощност за кратко време, а при вторите се осигурява непрекъснато захранване. Тяговите батерии са именно тези, използвани при електрическите превозни средства. Макар двата вида батерии да нямат видими външни разлики, конструкцията вътре в батерията е различна, тоест те не могат да бъдат заменяни една с друга. 

Гелова/ силициева/ силиконова батерия

Различни наименования на една и съща технология, при която силициев двуокис превръща течния електролит в гел. Предимствата пред оловно-киселинните батерии са: по-бързо зареждане, освобождаване на по-големи токове и по-дълга продължителност на живот. Те не изискват поддръжка и функционират добре в широк температурен параметър. Именно геловите батрии са заложени в стандартния модел на скутерите Моторета D1

Литево-йонна батерия

Литево-йонните батерии са най-новата технология сред електрическите превозни средства. Значително по-леки и с по-продължителен живот, в сравнение с геловите батерии. Цената на този вид батерия обаче е в пъти по-висока от геловите и оловно-киселинните батерии, което ги прави не дотам предпочитани. Поради по-малкият им обем, те са и предпочитани при превозните средства, които целят да дадат по-дълъг пробег с едно зареждане. Моторета D1 предлага на своите клиенти вариант с удължен пробег, базиран на литево-йонни батерии.

12

Зареждане на батерията на електрическия скутер

Геловите и литево-йонните батерии имат своите особености при зареждане. Те изискват специално зарядно устройство за правилното им зареждане, което регулира температурата, подаденото напрежение и продължителност, за да се заредят клетките по правилния за тях начин. Зареждането става в стандартна електрозахранваща мрежа 220V, посредством зарядно устройство, което идва в комплект с електрическия скутер и отговаря на съответната мощност и тип батерия. Зареждането не е по-различно от това на едно мобилно устройство. От една страна зарядното устройство се включва към обособен за това изход, намиращ се на скутера, а от друга страна към електрозахранващата мрежа. Зарядните устройства трябва да имат вътрешен регулатор, за да се предотврати презареждане на батерията, а оттам и нейното повреждане. 

Издръжливостта на батериите зависи до голяма степен от достигането на пълен разряд. Ако една батерия се зарежда при достигане на разряд (*пълно изтощаване на батерията) от 80-100%, то еластичността на клетките спада по-бързо, отколкото ако се зарежда при 50% разряд. Заключението е, батерията да се зарежда по-често.

Поддръжка на батерията на електрическите скутери

Геловите и литево-йонните батерии не изискват поддръжка, за разлика от оловно-киселинните, с изключение на правилното им зареждане. При съхранение на батерията, когато скутерите не се управляват за период по-дълъг от един месец, е препоръчително батерията да бъде заредена, а след това да бъде изключено захранването й към системата на скутера. Регулярното зареждане, без значение дали скутера се ползва или не е силно препоръчително.

обратно в блога