Купи
+359 879 47 47 77

Как да измиете електрически велосипед

измиване на електрически велосипед

Как да измиете електрически велосипед – кратко ръководство как да поддържаме електрическия си велосипед чист.

Ако мислите да си купите електрически велосипед, ще ви е необходимо да знаете как да се грижите за него. Най-добрите електрически велосипеди могат са доста скъпи, така че за да ги поддържате в добро състояние, трябва да им отделяте време за редовна поддръжка.

Правилната поддръжка на задвижвaщите компоненти на велосипеда е изключително важна, особено ако карате по офроуд терени, защото мръсотията и отломките могат бързо да нанесат щети по скъпи компоненти.

Електрическият велосипед, както всеки велосипед, се нуждае от редовна поддръжка. Почистването и грижата за вашия електровелосипед ще го поддържат ефективен и ще допринесат за по-дълъг живот на велосипеда и неговата батерия и мотор.

Двигателите и батериите на електрическите велосипеди са капсуловани единици и следователно не би следвало да пропускат никаква вода, но трябва да избягвате да миете всеки велосипед – електрически или не – с мощна струя, защото силата на водата може да си проправи път през множеството заварки на велосипеда.

Напълнете вода в съд и с помощта на кърпа, измийте своя електрически велосипед, или използвайте маркуч с ниско налягане на струята, четка и (по избор) специфичен за велосипеда почистващ продукт, за да премахнете по-упорита мръсотия.

Може да оставите батерията в нейния корпус, когато почиствате велосипеда си, но се уверете, че тя не е свързана към електрическата мрежа и/или зарядно устройство. Подпомагането на електрическия велосипед също трябва да е изключено.

Портовете за зареждане на батерията също могат да натрупат мръсотия, така че проверявайте редовно какво е състоянието вътре и премахнете ненужния прах и кал със суха кърпа или мека четка. Дръжте порта затворен, когато миете велосипеда. Ако е необходимо може да използвате и контактен спрей.

След като измиете вашия електрически велосипед е препоръчително да го подсушите. За целта използвайте суха кърпа. Обърнете особено внимание на двигателя на електрическия велосипед, важно е той да е добре подсушен преди следваща употреба. В  хода на подсушаване внимавайте да не докосвате дисковите спирачки (не искате случайно да ги замърсите с масло или други почистващи продукти, използвани другаде по велосипеда).

Ако вашият велосипед има батерия за удължаване на пробега (допълнителна втора батерия, която може да бъде свързана за по-дълги карания), винаги трябва да я изключвате преди почистване и да почиствате връзките й с мека, суха четка.

Вашият електровелосипед може да има сензор за скорост на гумата си. Почиствайте и него с мека кърпа, за да избегнете проблеми.

 

Хидроизолация и ремонт на електрическия велосипед

Както бе споменато по-горе, батерията и моторът на електрическия велосипед са добре затворени системи, за да се предотврати повреда от вода. Това не означава, че е абсолютно невъзможно водата да навлезе, но с определено ниво на здрав разум и грижа, няма да има нужда да се притеснявате.

Нещата, които трябва да избягвате с електрически велосипед, включват използването на силна струя за измиване и пълното потапяне на велосипеда във вода. Избягвайте и дълбоки локви, които могат да достигнат нивото на двигателя. Това се отнася в пълна сила към велосипедите с по-малки гуми, като 20‘‘ велосипеди, например.

Ако въпреки всичко наблюдавате проблем с двигателя или батерията след измиване, имайте предвид, че както моторът, така и батерията на електрическия велосипед са във фабрично запечатан модул и никога не трябва да се опитвате да ги разглобявате за поддръжка или за да се опитате да отстранявате проблема. Ако изглежда, че има нещо нередно, посетете магазина, от който е закупен велосипедът, или го занесете до оторизиран сервиз.

обратно в блога