Купи
+359 879 47 47 77

Каква е разликата между стандартен и електрически велосипед

Повечето електрически велосипеди в днешно време изглеждат много подобно на стандартните велосипеди; всъщност с технологичния напредък и откакто масово батериите са разположени в рамката на велосипеда, може дори да ви е трудно да различите електрически велосипед от стандартен велосипед. Има често срещано погрешно схващане, че електрическите велосипеди са по-сходни с мотопедите, отколкото с велосипедите, но това съвсем не е така.

Все още ще трябва да въртите педалите с електрически велосипед, както с всеки друг велосипед, единствената разлика е, че моторът ще добави малко допълнителна мощност към вашата естествена сила, правейки нещата да изглеждат малко по-лесни, когато имате най-голяма нужда. Но в крайна сметка електрическите велосипеди са много подобни на традиционните велосипеди, като единствената истинска разлика са добавените електрически компоненти. Има пет ключови допълнителни елемента, които отличават електрическия велосипед от обикновения неелектрически велосипед; това са двигател, сензор, батерия, контроли и дисплей.

Двигател на електрически велосипед

Двигателят на електрическия велосипед е частта от велосипеда, която доставя допълнителна мощност за въртенето на педалите. Но винаги ще можете да контролирате помощта, която двигателят предоставя, като използвате контролите за превключване между различните налични режими. Моторите могат да бъдат монтирани отпред, монтирани в центъра или монтирани отзад.

Сензор на електрически велосипед

Има два вида сензори, които могат да се използват в електрическия велосипед: сензори за каданс и сензори за въртящ момент. Сензорът е частта от велосипеда, която казва на мотора, че въртите педалите и че той трябва да започне да започне да ви помага. Ако вашият електрически велосипед има сензор за каданс, той ще идентифицира, че педалите се въртят и ще приложи предварително определено ниво на подпомагане, определено от вашите контроли. Ако вашият велосипед има сензор за въртящ момент, сензорът ще измери силата, приложена от въртенето на педалите, и ще приложи съответната мощност, за да достигне определеното ниво на подпомагане, което води до по-естествено усещане при каране.

Батерия на електрически велосипеди

Батериите на електрическия велосипеди имат различни капацитети, които в комбинация с редица други фактори ще определят пробега на вашия електрически велосипед с едно зареждане. Зареждането на вашата батерия е лесно, просто я отключете с предоставените ключове, откачете я от велосипеда си и заредете с помощта на зарядно устройство. В зависимост от размера на батерията и зарядното устройство това ще отнеме между 3 и 6 часа, но повечето батерии се зареждат до около 50% за 1,5-2,5 часа.

Управление на електрически велосипед

Управлението на електрическия велосипед често се случва директно от вашия дисплей. Обикновено това може да са и малки бутони, разположени от лявата страна на кормилото ви, които ви позволяват да се движите между нивата на подпомагане, налични при вашия модел електрически велосипед.

Дисплей на електрически велосипеди

Вашият дисплей ще покаже набор от информация, която може да включва: ниво на батерията, пробег, скорост, разстояние на пътуване и избрания от вас режим на подпомагане. Информацията, която вашият дисплей показва, ще зависи от вида на системата за електрически велосипед, която изберете, тъй като всяка система обикновено има свързан тип дисплей.

УСЕЩАНЕТО ДА КАРАШ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕД

Ако се чудите каква е разликата между това да карате електрически велосипед и дали електрическите велосипеди са по-добри в сравнение със стандартните велосипеди, тогава може би си струва да си резервирате тест драйв в най-близкия до вас дилър. Но накратко, усещането при каране на електрически велосипед е много подобно на карането на неелектрически велосипед. Все още ще трябва да въртите педалите по същия начин като обикновен велосипед и да сменяте скоростите, единствената разлика е, че нещата ще се чувстват малко по-лесни от обикновено. Ще откриете, че изкачването на хълмове е като детска игра, ще изминете по-дълги разстояния, преди да се почувствате уморени, ще преодолеете по-силните насрещни ветрове и ще тръгнете от място с лекота.

Подаването на мощност от двигателя е изключително гладко, независимо коя система изберете, но с централно монтирани двигателни системи едва ще забележите разликата от карането на традиционен велосипед. Изживяването при каране на електрически велосипеди е едно от основните им предимства, тъй като те компенсират по-малко приятните елементи от карането на традиционен велосипед.

Тегло на електрически велосипед

Теглото на електрическите велосипеди в сравнение с обикновените велосипеди е друга ключова разлика, но може да няма толкова голямо въздействие, колкото бихте очаквали! Стандартните велосипеди обикновено тежат между 10 и 16 кг в зависимост от вида и размера на велосипеда и монтираните допълнителни компоненти.   Електрическия велосипед от своя страна тежи между 18 и 25 кг, така че на пръв поглед това може да изглежда като доста значителна разлика от теглото на обикновените велосипеди по-горе. Въпреки това, като вземете предвид, че с електрическото подпомагане е малко вероятно да въртите педалите с пълна сила, тази разлика не е толкова съществена вече. Освен това ще откриете, че карането на най-ниското ниво на подпомагане на вашия велосипед ще компенсира повече от допълнителното тегло, така че няма нужда да се притеснявате.

Пробег на електрически велосипед

Пробегът е важно съображение, когато сравнявате електрически и неелектрически велосипеди. При стандартните велосипеди разчитате изцяло на вашите собствени способности, докато при електрическите велосипеди може да се наложи да вземете предвид пробега на батерията, преди да тръгнете на пътуване. За повечето хора модерния електрически велосипед е повече от достатъчна за техните пътувания, но ако искате да използвате електрическия си велосипед за спорт, може да обърнете внимание на пробега, когато правите покупката си.

 

ПОДДРЪЖКА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕД

Както споменахме по-горе, тъй като повечето от компонентите на електрическия велосипед са по същество същите като поддръжката на традиционния неелектрически велосипед и ремонтите на тези части на вашия велосипед ще бъдат доста сходни. Например, ако нещо се обърка с неелектрическите компоненти на вашия велосипед, като спирачките и колелата, ще можете да ги поправите в обикновен магазин за велосипеди. Въпреки това ще трябва да посетите специализиран магазин за електрически велосипеди, за да се справите с всички проблеми, които може да имате с електрическите компоненти, или за да занесете велосипеда си в сервиз.

Много малко вероятно е да имате проблеми с електрическите компоненти на велосипедите си, стига да сте избрали електрически велосипед с добра репутация. Всички електрически велосипеди, предлагани от Motoretta ще получите 2 години гаранция за всичките си електрически компоненти.

Обикновените велосипеди ще бъдат малко по-евтини за поддръжка от електрическите велосипеди, тъй като имат по-малко и по-евтини компоненти.

 

СКОРОСТ: ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ ВЕЛОСИПЕД ПО-БЪРЗ ЛИ Е ОТ СТАНДАРТНИЯ ВЕЛОСИПЕД ?

Често откриваме, че разбирането на хората за скоростта на електрическия велосипед е малко объркано! Обикновено хората смятат, че електрическите велосипеди са подобни на мотопедите и се различават от задвижването на стандартен велосипед. Истината всъщност е далеч!

Електрическите велосипеди със сигурност не са мотопеди; по същество те работят по същия начин като стандартен велосипед и ВИНАГИ ще изискват да въртите педалите, преди моторът да се задейства. Преди няколко години на пазара се наблюдаваха електрически велосипеди, които имат монтиран дросел, но скорошните промени в регламента изискват такъв тип велосипеди да подлежат на регистрация в КАТ и наличие на категория за правоуправление .

За да отговарят на разпоредбите на ЕС, електрическите велосипеди могат да осигурят подпомагане от своя двигател до 25 км/ч. Всъщност е доста лесно сами да достигнете скорости, по-високи от нивото на подпомагане, просто ще трябва да положите малко усилие – но не такова усилие, което ви кара да се потите и да се задъхвате!

Ако се чудите дали използването на електрически велосипед ще означава, че карате по-бързо, отколкото на неелектрически велосипед, това до голяма степен ще зависи от това колко бързо карате обикновения си велосипед. За повечето хора, които карат колело, за да пътуват до работното място или за свободното време, електрическият велосипед ще ви помогне да регулирате скоростта си в участъците от вашето пътуване, които обикновено ви забавят, увеличавайки общата ви скорост. Ако обаче сте свикнали да се състезавате с шосеен велосипед със скорост от 40 км/ч, тогава електрическият велосипед вероятно не е за вас и ще направи повече, за да ви забави, отколкото да ви ускори. По принцип електрическите велосипеди са предназначени да улеснят колоезденето, а не да ви помогнат да счупите рекордите за скорост на пътя!

 

ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕД

Често чуваме въпроса „Електрическият велосипед подходящ ли е за спорт?“, „Правиш ли някакво физическо натоварване с електрически велосипед?“

Отговорите са прост: да, със сигурност тялото се натоварва, докато караш електрически велосипед! Всъщност има много изследвания, показващи ползите за здравето от електрическите велосипеди, а последните изследвания показват, че водачите на електрически велосипеди изпитват физическо натоварване през 95% от времето.

Очевидно е възможно да карате електровелосипед на равен терен с най-високо ниво на подпомагане и ще откриете, че почти не полагате никакви усилия, но това просто не е начинът, по който електрическият велосипед трябва да се използва. По-високите нива на подпомагане са предназначени за използване при наклони или когато наистина започвате да се изморявате. В крайна сметка вие контролирате какво подпомагане да включите и какво физическо натоварване искате да получите. Не забравяйте, че макар и електрически, винаги може изцяло да изключите подпомагането и да управлявате като стандартен велосипед. Тоест имате два велосипеда в едно.  

 

ЦЕНА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕД

Електрическите велосипеди несъмнено са по-скъпи от техните обикновени, неелектрически колеги. Електрически велосипед с добро качество струват около 3000 лв., а цените могат да се повишат значително, ако търсите нещо малко по-премиум. Ето защо електрическите велосипеди могат да изглеждат доста скъпи, когато вземете предвид, че можете да вземете приличен неелектрически велосипед за под 1000 лв.

Всичко обаче зависи от това с какво сравнявате цената на вашия електрически велосипед. Да, сравнете го с неелектрически велосипед и може да изглежда скъпо, но сега го сравнете с цената на вашата кола и гориво за месец или месечна карта за метро или автобус и може да започне да изглежда малко по-привлекателно. Ако ще използвате електрическия си велосипед като алтернативен транспорт на автомобилния или градския, той дори може да започне да ви спестява стотинки!

 

 

обратно в блога