Купи
+359 879 47 47 77

Кои електрически скутери подлежат на регистрация през 2023?

регистрация електрически скутер
Кои електрически скутери подлежат на регистрация в КАТ през 2023? Трявба ли да имам свидетелство за правоуправление? Това са най-често задаваният въпроси напоследък.


Годината е 2023 и изглежда в доста общини в момента текат строги проверки на водачите на електрически скутери, тъй като на ден получаваме десетки обаждания от вече санкционирани граждани. 

Това ни накара да се замислим какво всъщност хората определят като електрически скутер и да допълним вече съществуващата си статия Регистрация на електрически скутери в КАТ, добавяйки всички онези нови превозни средства, които са в обръщение на пазара под наименованието "електрически скутер".

Ако ви предстои покупка на електрчески скутер или имате такъв и искате да проверите дали законово той подлежи на регистрация, както и всички подробности около неговото правоуправление, включително необходимостта от свидетелство, то отговорът ви се крие в таблицата по-долу:


Таблица 1: Видове електрически скутери

Регистрация (1)

Накратко скоростта и мощността на едно превозно средство индикира дали то е необходимо да бъде регистрирано или не. Скорост по-висока от 25 км/ч и мощност над 250 W - означава, че вашето превозно средство подлежи на регистрация. 

При електрическите тротинетки има едно отклонение, обаче. Директива 168/2013 година гласи, че електрическа тротинетка е двуколесно превозно средство без монтирана седалка с максимална скорост до 25 км/ч. Това я прави освободена от наредбата и не влиза в регулация - тоест не се подлежи на регистрация. Факт е, че има доста мощни електрически тротинетки на пазара и те определено надвишават тази допустима мощност и скорост. Това ги прави несъотносими към въпросната директива и спорни по отношение на изискванията. Все още няма закон, който дословно да гласи, че електрическата тротинетка с максимална скорост над 25 км/ч подлежи на регистрация, но и не се изненадвайте ако това доведе до разнообразно тълкувание на закона от страна на различните органи. 

В случай, че все още не сте сигурни дали вашият електрически скутер подлежи на регистрация, може да отнесете въпроса си към МВР - отдел "Пътна полиция"или Главна дирекция "Национална полиция", както и всяко едно подразделение на КАТ в страната. 

Електрическите скутери "Motoretta" разполагат с пълната документация за безпроблемна регистрация в КАТ. Всеки клиент, закупил скутер от Motoretta, получава комплект документи и съпътстващи указания, как да регистрира превозното си средство. 

обратно в блога