Купи
+359 879 47 47 77

Как да изберем баланс колело за нашето дете?

Баланс колело Banwood за момче Вашето пълно ръководство за закупуване на баланс колело.

Следвайте този контролен списък, за да сте сигурни, че ще купите най-доброто баланс колело за вашето дете. 

Каране на колело. Казват, че никога не се забравя, но как се научаваме да караме колело? Повечето от нас са стартирали този процес на малък велосипед с помощни колела. Балансът е ключово умение при карането на колело, а помощните колела като цяло не допринасят много за развитието му.

Баланс колелата осигуряват забавен начин за децата от 18-месечна възраст до шестгодишна възраст да развият баланс, координация и двигателни умения. В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за тях.

Какво е колело за баланс?

В най-простата си форма колелото за баланс е велосипед без задвижване (педали, манивели, верига и зъбно колело). С премахването на педалите, децата могат да карат велосипед избутвайки го с тялото и инерцията, която създават с него, вместо посредством завъртане на педали. Баланс велосипеда няма помощни колела и се фокусират върху развитието на умението да балансираш тежестта си и увереността на детето, като им позволява да задържат двата си крака на земята, докато работят върху този процес.

Традиционното обучение с помощни колела развива уменията за въртене на педалите първо, преди да бъде въведен баланса. Велосипедите за баланс обръщат този процес - първо развиват баланс и по-късно въртене на педалите. Децата намират напредъка с коело за баланс по-интуитивен от адаптацията към обикновен велосипед с педали и помощни колела. Това е така, защото посредством баланс колелото изграждат увереност, която е важна, когато дойде време да въртят педалите без помощ.

Предимства на баланс колелото

С минимални компоненти и по-малки гуми, баланс колелото обикновено е по-ниско, по-леко и по-пъргаво от обикновените велосипеди с педали. Това помага на децата да се чувстват комфортно с него. Детето може да започне с просто ходене до или върху велосипеда, след което да премине към по-бързи стъпки, каране и плъзгане.

С напредването на увереността и баланса, детето ще започне да се движи по-бързо и да изследва по-нататък. Това е чудесно за изграждане както на самочувствие, така и на физическа устойчивост. Без помощни колела, детето може да развие уменията си да завива, като се научи да се накланя и да премества тежестта си, докато велосипедът се движи под него.

Баланс колело или велосипед с помощни колела?

Времето за въртене на педалите на обикновен велосипед все някога ще дойде и  баланс колелата трябва да се разглеждат като стъпка, а не като дългосрочно решение. Възрастта на детето ще определи вида велосипед, който е най-добре да изберете, или дали баланс колелото всъщност е най-добрият избор за вашето дете.

Докато триколките и велосипедите с помощни колела осигуряват на децата успешен път на развитие, тяхната структура не изисква поддържането на равновесие за каране като това, необходимо да задвижите баланс колело . Детето може да стане зависимо от помощта, която тези дизайни предлагат, което може да забави развитието му. Избирайки баланс колело, детето може да се наслаждава на карането, като същевременно развива основни умения.

баланс колело бял

Какво е важно, когато купувате баланс колело?

Решили сте да купите баланс колело, но как да намерите най-подходящото за вашето дете? Разгледайте нашия списък с важни фактори, които ще ви помогнат да направите най-добрия избор.

Възраст

Баланс колелото може да започне да се използва от деца на 18 месеца до около четири-шест годинишна възраст. Основното правило е детето да може да ходи стабилно. Тогава то може да започне да използва и баланс колело, развивайки следващото ценно физическо умение за него. Възрастта на детето и колко дълго ще се използва колелото са един от най-важните фактори.

За по-големи деца адаптираният велосипед с помощни колела може да е по-подходяща дългосрочна опция. Ако детето ви е на пет годишна възраст, например балансиращият велосипед може да играе кратка роля в процеса на учене, затова помислете за обикновен велосипед с педали, който може да бъде адаптиран чрез премахване на педалите и сваляне на седлото, за да служи като балансиращ велосипед.

Цена

Цената на баланс колелата варират от 70 лв до над 700 лв. Задайте своя ценови диапазон според възможностите си и вероятната продължителност на използване на баланс колелото. По-нискобюджетните велосипеди могат да бъдат също толкова забавни, но може да не са толкова издръжливи, леки или удобни като по-скъпите модели.

Размер

Размерът на гумите често определя размера на велосипеда (например 12" или 14"). По-важно е обаче да измерите вътрешната дължина на бедрото на вашето дете (с обути обувки) и да го сравните с минималната и максималната височина на седалката на дадения велосипед за баланс. Ако вътрешната дължина на бедрото на детето е по-малка от минималната височина на седалката, велосипедът е твърде голям. Обратното, ако максималната височина на седалката е по-малка от вътрешната дължина на бедрото, велосипедът може да е твърде малък.

Добро правило е да извадите 5 см от измерването на вътрешната дължина на бедрото на детето, за да настроите правилната височина на седалката. Детето трябва да може да стои удобно с двата крака на земята и да достига лесно кормилото.

Тегло

Теглото на велосипеда е важен фактор за маневреността и удоволствието на детето. Въпреки малкото части, някои велосипеди могат да бъдат тежки, заради по-евтините и респективно по-тежки материали, използвани в конструкцията. Препоръчително е велосипедът да тежи между 3-4.5 кг , или около 25-30% от теглото на детето. По-леките велосипеди обикновено са по-скъпи или с по-ниски спецификации.

Материал на рамката

Материалът на рамката е основният фактор за теглото на баланс колелото. Леките материали като алуминий и въглеродни влакна могат да намалят теглото, но често увеличават цената.

Изборът на подходящо баланс колело е важен за успешното и забавно учене на вашето дете. Вземете предвид възрастта, цената, размера и теглото, за да намерите най-доброто колело за вашето малко авантюристче.

Гуми

Гумите за балансиращи велосипеди се предлагат в различни материали, включително пневматични гуми с вътрешна гума, гуми от твърда пяна и твърди пластмасови гуми.

Гуми от твърда пяна и пластмаса имат няколко предимства:

Тези гуми обикновено се срещат на по-достъпните модели велосипеди. 

Пневматични гуми

Пневматичните гуми предлагат по-добро сцепление и комфорт при каране:

Тези гуми се предлагат с различни шарки на протектора, подходящи както за асфалтови повърхности, така и за офроуд терени. Дебелите и възлести шарки са подходящи за неравни повърхности, докато по-гладките гуми са по-ефективни за твърди, павирани повърхности.

Капли

Каплите също могат да се различават по материали и дизайн:

При избора на баланс колело, обърнете внимание на болтовете на оста. Острите ръбове на откритите болтове могат да причинят нараняване на детското краче и да повредят подовата настилка у дома. Някои производители предлагат пластмасови капаци за болтовете или използват заоблени или вдлъбнати болтове, които са по-безопасни и естетични.

Обслужваемост

Когато избирате баланс колело, издръжливостта и възможността за обслужване са от ключово значение за продължителния му живот. Велосипедите, които наподобяват тези за възрастни и са произведени с качествени, разпознаваеми части, са по-дълготрайни и лесни за поддръжка в сравнение с моделите, които се доближават повече до играчки.

Помислете колко дълго планирате да използвате велосипеда и колко деца ще го ползват. Сравнете цената на велосипеда с ползите от по-голяма издръжливост и лесна поддръжка. Инвестирането във велосипед с качествени, обслужваеми части може да се окаже по-изгодно в дългосрочен план, като осигури на вашето дете сигурно и приятно преживяване при каране.

Гаранция

За щастие, с по-малко части, има по-малко риск от дефекти, но това не означава, че трябва да пренебрегнете гаранцията, която търговеца предоставя. Точно както бихте направили с велосипед за възрастен, проверете какво покрива гаранцията, преди да направите окончателен избор. Много велосипеди ще имат отделно гаранционно покритие за рамката и компонентите. Излишно е да казвам, че гаранционното покритие ще бъде важен фактор, ако инвестирате във велосипед, който да издържи няколко години или да го предадете на няколко деца.

Спирачки

Ако велосипедът има спирачки, просто се уверете, че са подходящи за деца.
Спирачките са до голяма степен допълнителна екстра при баланс колелата С по-ниската височина и скорости, децата могат да разчитат на краката си, за да забавят и спрат движението. Въпреки това, това, което ще спестите от купуване на модел със спирачки, може да загубите от износването на обувките.

Въпреки, че използването на краката на за забавяне или спиране е много по - интуитивно при малките деца, наличието на спирачки като опция може да помогне за насърчаване на добри навици от ранна възраст. Все пак не всички спирачки са еднакви. Проверете обхвата и твърдостта на спирачния лост. Често спирачките със слаб обхват или затруднено издърпване могат да бъдат по-лоши от липсата на спирачки.

По-големите деца или бързо учащите се могат да достигнат по-високи скорости, така че спирачките ще бъдат по-важни, ако обмисляте велосипед за балансиране за тези типове. Отново, основното внимание трябва да бъде осигуряването на добро изживяване за детето, което означава безопасно и приятно баланс колело, подходящо за неговата възраст и скорост.

Място за крака

Място за краката при баланс колелата са спорен въпрос. Попитайте колкото се може повече родители и вероятно ще установите, че има разделение на за- или против- наличие на място за поставяне на крака при баланс колелата.

Едно нещо е сигурно: тази "екстра" не е от съществено значение. Мястото за поставяне на крачета може да бъде забавно за детето и да предложи място за почивка на краката му, когато набере скорост. Почивайки краката си нагоре и встрани от пътя, детето може да се движи по инерция, да завива и да прави слалом до насита. Въпреки това, прекалено големи и/или недобре позиционирани поставки за крачета могат да попречат и компроментират безопасността на детето.

Независимо дали сте за или против поставките за крачета, стига да не пречат на естествената крачка на детето, те могат да бъдат допълнителна екстра.Основно правило е, че докато детето не забелязва тези поставки за крачета при ходене, те вероятно са наред. Дали поставките за крака някога ще бъдат използвани е съвсем отделен въпрос.

Ограничител на завъртане на волана

Ограничителите на завъртане на волана са характеристика, върху която има по-малко дебати, но отново далеч несъществена. Ограничителите на завъртане правят именно това, което подсказва името им - ограничават докъде може да се завърти кормилото. Тъй като не позволяват на кормилото и предното колело да се въртят напълно, те предотвратяват рязкото завиване и съответно е по-малко вероятно да доведе до падане на детето.

Ограничителите на завъртане също така предпазват детето от прищипване между кормилото и рамката. Ако баланс колелото, което обмисляте, разполага с ограничител на завиване, проверете дали не се натрапва, ограничава управлението само във външните ръбове на нормалния обхват на управление и в идеалния случай е разглобяем или сваляем.

Къде да купя?

Баланс колелата надхвърлят велосипедната индустрия и традиционните местни магазини за велосипеди. Влезте във всеки магазин за играчкии вероятно ще намерите някаква форма на колело за баланс. По същия начин големите марки във велосипедната индустрия предлагат поне един модел велосипед за балансиране в своята гама.

Въпреки че контролният списък в това ръководство трябва да бъде основното съображение за избора на велосипед, ние препоръчваме да закупите от специализиран търговец на велосипеди или превозни средства, вместо от магазин за играчки, тъй като той може да гарантира за велосипеда след покупката.

Може да разгледате нашата гама баланс колела Banwood ТУК!

 

обратно в блога