Поръчай
+359 879 47 47 77

Често задавани въпроси

Батерия

Какъв е максималният пробег с едно зареждане?

60-120км с едно зареждане, в зависимост от батерията, която предпочетете да конфигурирате в скутера си. Нормално е пробегът да варира при температурни разлики, стил на каране и тегло на водача. Стандартните отклонения са 5-10км.

Как се зарежда скутера?

В стандартна електрозахранваща мрежа 220V, посредством зарядно устройство, което идва в комплект със скутера. От една страна зарядното се вкарва в специализирания изход на скутера, а от друга към електрическата мрежа.

Необходима ли е специална зарядна станция, за да заредя скутера?

Не. Обикновен контакт тип “Шуко”, който намирате във всеки дом, офис и заведение е достатъчен за зареждане на скутера.

Може ли да се използват бързо зарядни станции за зареждане на скутера?

Само литево-йонните батерии позволяват зареждане на бързо-зарядни станции, но и при тях честата употреба е противопоказна. Сравнете показателите на зарядното устройство и тези на бързо зарядната станция, за да констатирате допустими мощности и съответствие.

Колко време се зарежда батерията?

6-8 часа за пълен заряд. Един час зареждане в стандартна електрозахранваща мрежа, може да ви осигури до 15 км пробег.

Трябва ли да изключа зарядното веднага?

Не. Зарядното е с автоматичен режим на изключване, след като батерията достигне пълен заряд. Препоръчително е да изчаквате пълното зареждане на батерията, преди да изключите зарядното от скутера.

Трябва ли да изчаквам пълен разряд на батерията, за да я заредя?

Не. Едно от важните условия да поддържате живота на батерията си по-дълъг е да я зареждате по-често. Ако зареждате батерията си след като сте изразходвали 50% от нея, вие удължавате живота и двойно.

Може ли да се вади батерията?

Не. От съображение за сигурност, в следствие на неправилно монтиране/демонтиране е фиксирана към рамата на скутера.

Какъв е животът на батерията? Кога се налага нейната смяна?

Стандартните показатели на геловите батерии са 400 пълни цикъла. За литево-йонните батерии циклите са 1000. При правилно зареждане на батерията, тези цикли биха могли да се увеличат. При ежедневно каране на скутера, в зависимост от дневният пробег, смяна на батерия се предвижда между 3-5 години. За литево-йонните батерии около 10 години.

Каква е цената на нова батерия?

Цената постоянно варира. Можете да се свържете с нас за актуална цена на батерията.

Какъв е разходът за електроенергия при едно зареждане?

Средно около 0.67 лв за едно зареждане с пробег до 60 км и 1лв/100 км.

СКОРОСТ

Каква е максималната скорост?

45 км/ч, което е законовото ограничение при такъв тип превозни средства. За по-висока скорост и конструктивна мощност се изисква категория “А”

Може ли да се премахне ограничението и да се увеличи максималната скорост?

Технически това е възможно, но при такива случаи отпада гаранцията, тъй като не може да се гарантира сигурността на превозното средство. В случай на корекции на техническите параметри, батерията би имала по-кратък живот и има риск от проява на дефекти в системата.

ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ

Каква категория се изисква за правоуправление?

Категория М и навършени 16 години.

Мога ли да управлявам електрически скутер с категория “Б”?

Да.

Необходимо ли е скутерът да се регистрира в КАТ?

Да. С покупката на скутера, предоставяме пълен набор от документи, с които да бъде извършена регистрация в КАТ. Срокът за регистрация след закупуване е 2 седмици.

Може ли да НЕ се регистрира?

Клиентът сам поема отговорност при не регистриране. Законът гласи, че тези скутери следва да бъдат регистрирани и в случай на проверка, може да бъдете санкционирани и да ви бъде отнет скутера.

Изисква ли се технически преглед?

Не. Електрическите скутери нямат прилежащ технически преглед.

Изисква ли се Гражданска отговорност?

Да. Електрическите скутери, влизат в категория на мотопеди до 50куб. Има възможност за сезонно плащане на гражданската отговорност.

Какъв е размерът на данък МПС?

Няма данък МПС. Електрическите скутери са освободени от данък, както и от такси паркиране в синя и зелена зона.

Изисква ли се носене на каска?

Да. Законът налага носенето на каска.

Може ли да се кара по вело алеи?

Няма ясна формулировка на закона. От една страна като електрически има статут на колело, от друга при наличието на двигател се води МПС.

Може ли да се кара в дъжд и сняг?

Да. Технически това не би попречило на скутера да функционира нормално. При управление в дъжд, както при автомобилите, трябва да се избягват локви. А при управление в сняг, да се сложат зимни гуми. Избягвайте зареждане в условията на дъжд на открити пространства. Може да попадне вода в зарядното устройство и да стане късо съединение.

СИГУРНОСТ

Как да съхранявам скутера си, за да предотвратя кражба?

Скутерът има механизъм за заключване на волана, който предотвратява избутване на свободен ход. Вградена алармена система и в допълнение препоръчваме използване на дискови катинари. Ако искате допълнителна сигурност за вашия скутер, можете да се възползвате и от проследяващите устройства, които предлагаме.

ДОСТАВКА

Какъв е срокът на доставка?

10 работни дни, ако разполагаме с желаният от вас цвят на склад. До 90 работни дни ако нямаме цвета на склад. Можете да се свържете с нас за допълнителна информация относно наличности.

ГАРАНЦИЯ

Каква е гаранцията?

Гаранцията на скутера е 2 години, на батерията 1 година. За подробна информация относно покритието на гаранцията, можете да прочетете ТУК.