Купи
+359 879 47 47 77

Често задавани въпроси

Батерия

КАКЪВ Е МАКСИМАЛНИЯТ ПРОБЕГ С ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ?

Motoretta предлага две конфигурации електрически скутери - Classic и Plus. Classic осигурява пробег до 60км с едно зареждане, а Plus ви дава възможност за удължен пробег до 100км с едно зареждане. Бихте могли сами да конфигурирате желания от вас пробег ТУК. Както при конвенционалните превозни средства, така и при електрическите се наблюдават леки отклонения в пробега, в зависимост от външната температура, стил на каране и тегло на водача. Стандартните отклонения са 5-10км.

КАК СЕ ЗАРЕЖДАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СКУТЕРИ?

Електрическите скутери Motoretta се зареждат в стандартна електрозахранваща мрежа 220V, посредством зарядно устройство, което идва в комплект със скутера. От една страна зарядното се вкарва в специализирания изход към скутера, а от друга към електрическата мрежа. Една от конфигурациите на Motoretta D1 -  Plus, дава възможност за зареждане на батерията и извън скутера. При тази конфигурация батерията се вади и може да се зарежда лесно и удобно у дома или в офиса. 

НЕОБХОДИМА ЛИ Е СПЕЦИАЛНА ЗАРЯДНА СТАНЦИЯ, ЗА ДА ЗАРЕДЯ СКУТЕРА?

Не. Обикновен контакт тип “Шуко”, който намирате във всеки дом, офис и заведение е достатъчен за зареждане на скутера. 

МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ БЪРЗО ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ ЗА ЗАРЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СКУТЕР?

Само Motoretta D1 Plus позволява бързо зареждане. Сравнете показателите на зарядното устройство и тези на бързо зарядната станция, за да констатирате допустими мощности и съответствие.

КОЛКО ВРЕМЕ СЕ ЗАРЕЖДА БАТЕРИЯТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СКУТЕР?

Зареждайте 6-8 часа за пълен заряд. Един час зареждане в стандартна електрозахранваща мрежа, може да ви осигури до 15 км пробег.

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ИЗКЛЮЧА ЗАРЯДНОТО ВЕДНАГА ЩОМ СЕ ЗАРЕДИ БАТЕРИЯТА ?

Не. Зарядните устройства на Motoretta са с автоматичен режим на изключване, след като батерията достигне пълен заряд. Препоръчително е обаче да изчаквате пълното зареждане на батерията, преди да изключите зарядното от скутера. Индикатор за нивото на заряд е виден на самото зарядно устройство.  

ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗЧАКАМ ДО ПЪЛЕН РАЗРЯД НА БАТЕРИЯТА, ЗА ДА Я ЗАРЕДЯ?

Не. Едно от важните условия да поддържате живота на батерията си по-дълъг е да я зареждате по-често. Ако зареждате батерията си често, вие поддържате нейните клетки еластични, а това осигурява по-дълъг живот на батерията. 

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ВАДИ БАТЕРИЯТА?

Motoretta D1 Classic е с фиксирана към рамата батерия и не може да бъде вадена извън скутера. Motoretta D1 Plus е с удобни, вадещи се батерии. 

КАКЪВ Е ЖИВОТЪТ НА БАТЕРИЯТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СКУТЕР? КОГА СЕ НАЛАГА НЕЙНАТА СМЯНА?

Стандартните показатели на геловите батерии са 400 пълни цикъла. За литиево-йонните батерии циклите са 1000.  При ежедневно каране на скутера, в зависимост от дневният пробег, смяна на батерия се предвижда между 3-5 години. За литиево-йонните батерии около 10 години.

КАКВА Е ЦЕНАТА НА НОВА БАТЕРИЯ?

Цената постоянно варира. Можете да се свържете с нас за актуална цена на батерията.

КАКЪВ Е РАЗХОДЪТ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ПРИ ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ?

Средно около 0.67 лв за едно зареждане с пробег до 60 км и до 1лв/100 км.

СКОРОСТ

КАКВА Е МАКСИМАЛНАТА СКОРОСТ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СКУТЕРИ?

Електрическите скутери Motoretta са с максимална скорост от 45 км/ч, което е законовото ограничение при такъв тип превозни средства. За по-висока скорост и конструктивна мощност се изисква категория “А”

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ОГРАНИЧЕНИЕТО И ДА СЕ УВЕЛИЧИ МАКСИМАЛНАТА СКОРОСТ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СКУТЕР?

Технически това е възможно, но при такива случаи отпада гаранцията, тъй като не може да се гарантира сигурността на превозното средство. В случай на корекции на техническите параметри, батерията би имала по-кратък живот и има риск от проява на дефекти в системата.

ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ

КАКВА КАТЕГОРИЯ СЕ ИЗИСКВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР?

Категория М и навършени 16 години.

МОГА ЛИ ДА УПРАВЛЯВАМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР С КАТЕГОРИЯ 'Б'?

Да.

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СКУТЕРИ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ В КАТ?

Да. С покупката на вашия скутер, предоставяме пълен набор от документи, с които да бъде извършена регистрацията му в КАТ. Срокът за регистрация след закупуване е 30 календарни дни. 

МОГА ЛИ ДА НЕ РЕГИСТРИРАМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СИ СКУТЕР В КАТ?

Клиентът сам поема отговорност при не регистриране. Законът гласи, че тези скутери следва да бъдат регистрирани и в случай на проверка, може да бъдете санкционирани и да ви бъде отнет скутера.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ СКУТЕР ПРЕМИНАВА ЛИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД В КАТ?

Не. Електрическите скутери нямат прилежащ технически преглед.

НЕОБХОДИМО ЛИ Е СКЛЮЧВАНЕТО НА  ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР?

Да. Електрическите скутери, като всяко превозно средство, което  е регистриарно и елксплоатирано по националната пътната мрежа, подлежи на застраховка гражданска отговорност. Съвместно със ЗК "Лев Инс", разработихме застраховка за електрически скутери.  Може да се свържете с вашия застраховател за цени и информация. 

КАЪВ Е РАЗМЕРА НА ДАНЪК МПС ПРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СКУТЕРИ?

Електрическите скутери са освободени от данък МПС. Те също така паркират свободно в синя и зелена зона. 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е НОСЕНЕТО НА КАСКА ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР?

Да. Законът налага носенето на каска. Ние в Motoretta предлагаме чудесни модели, може да разгледате нашите предложения ТУК

МОГА ЛИ ДА УПРАВЛЯВАМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР ПО ВЕЛО АЛЕЯ?

Не е препоръчително. Макар и често електрическите скутери да биват приравнявани с велосипедите, вие разполагате с електрически двигател и в този смисъл сте МПС. В допълнение на това, вело мрежата в страната все още е доста ограничена - вие имате преимуществото да използвате цялата пътна мрежа. 

МОГА ЛИ ДА УПРАВЛЯВАМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР В ДЪЖДОВНО ИЛИ СНЕЖНО ВРЕМЕ?

Да. Технически това не би попречило на скутера да функционира нормално. При управление в дъжд, както при автомобилите, трябва да се избягват локви. А при управление в сняг, да се сложат зимни гуми. Не зареждайте скутера на открито в условията на дъжд и сняг. В случай, че попадне вода в зарядното устройство, може да предизвикате късо съединение.

СИГУРНОСТ

КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ДА ПРЕДПРИЕМА, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТЯ КРАЖБА?

Скутерът има механизъм за заключване на волана, който предотвратява избутване на свободен ход. Вградена алармена система и в допълнение препоръчваме използване на дискови катинари. Ако искате допълнителна сигурност за вашия скутер, можете да се възползвате и от проследяващите устройства, които предлагаме. Научете повече ТУК.

ДОСТАВКА

КАКЪВ Е СРОКЪТ НА ДОСТАВКА?

10 работни дни, ако разполагаме с желаният от вас цвят на склад. Свържете се с нас за допълнителна информация относно наличности.

ГАРАНЦИЯ

КАКВА Е ГАРАНЦИЯТА?

Гаранцията на скутера е 2 години. Батерията на Motoretta D1 Plus,  също се ползва с 2 години гаранция, а тази на Motoretta D1 Classic - с 1 година. За подробна информация относно покритието на гаранцията, можете да прочетете ТУК.