Купи
+359 879 47 47 77

Често задавани въпроси

Батерия

КАКЪВ Е МАКСИМАЛНИЯТ ПРОБЕГ С ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ?

Motoretta предлага две конфигурации електрически скутери - Plus и Pro. Plus ви дава възможност за удължен пробег до 100км* (съгласно ЕС 166/2013) с едно зареждане, а Pro има пробег до 70 км* с едно зареждане. Бихте могли сами да конфигурирате желания от вас пробег ТУК. Както при конвенционалните превозни средства, така и при електрическите се наблюдават леки отклонения в пробега, в зависимост от външната температура, стил на каране и тегло на водача. Стандартните отклонения са 5-10км.

КАК СЕ ЗАРЕЖДАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СКУТЕРИ?

Електрическите скутери Motoretta се зареждат в стандартна електрозахранваща мрежа 220V, посредством зарядно устройство, което идва в комплект със скутера. От една страна зарядното се включва в специализирания изход към скутера, а от друга към електрическата мрежа. Всички модели електрически скутери Motoretta дават възможност за зареждане на батерията и извън скутера. Това означава, че може да извадите батерията и да я заредите самостоятелно у дома или в офиса. 

НЕОБХОДИМА ЛИ Е СПЕЦИАЛНА ЗАРЯДНА СТАНЦИЯ, ЗА ДА ЗАРЕДЯ СКУТЕРА?

Не. Обикновен контакт тип “Шуко”, който намирате във всеки дом, офис и заведение е достатъчен за зареждане на скутера. 

МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ БЪРЗО ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ ЗА ЗАРЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СКУТЕР?

Може да зареждате електрическите скутери Motoretta в условията на бързо зареждане. Сравнете показателите на зарядното устройство и тези на бързо зарядната станция, за да констатирате допустими мощности и съответствие. Необходимо е зарядната станция да е оборудване с изход тип "Шуко" или вие да закупите преходник към Тип 1 или Тип 2 зареждане.

КОЛКО ВРЕМЕ СЕ ЗАРЕЖДА БАТЕРИЯТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СКУТЕР?

Зареждайте 6-8 часа за пълен заряд. Един час зареждане в стандартна електрозахранваща мрежа, може да ви осигури до 15 км пробег.

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ИЗКЛЮЧА ЗАРЯДНОТО ВЕДНАГА ЩОМ СЕ ЗАРЕДИ БАТЕРИЯТА ?

Не. Зарядните устройства на Motoretta са с автоматичен режим на изключване, след като батерията достигне пълен заряд. Препоръчително е обаче да изчаквате пълното зареждане на батерията, преди да изключите зарядното от скутера. Индикатор за нивото на заряд е виден на самото зарядно устройство.  

ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗЧАКАМ ДО ПЪЛЕН РАЗРЯД НА БАТЕРИЯТА, ЗА ДА Я ЗАРЕДЯ?

Не. Едно от важните условия да поддържате живота на батерията си по-дълъг е да я зареждате по-често. Ако зареждате батерията си често, вие поддържате нейните клетки еластични, а това осигурява по-дълъг живот на батерията. 

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ВАДИ БАТЕРИЯТА?

Всички модели електрически скутери Motoretta са с удобни, вадещи се батерии. 

КАКЪВ Е ЖИВОТЪТ НА БАТЕРИЯТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СКУТЕР? КОГА СЕ НАЛАГА НЕЙНАТА СМЯНА?

Литиево-йонните батерии имат средно около 1000 цикъла живот.  При ежедневно каране на скутера, в зависимост от дневният пробег, смяна на батерия се предвижда около или след 5 години.  Технически една литиево-йонна батерия, която е добре поддържана, може да издържи до 10 години.

КАКВА Е ЦЕНАТА НА НОВА БАТЕРИЯ?

Цената постоянно варира. Можете да се свържете с нас за актуална цена на батерията.

КАКЪВ Е РАЗХОДЪТ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ПРИ ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ?

Средно около 0.51 лв за едно зареждане е разхода на 100 км., което прави електрическия скутер изключително икономично и удобно превозно средство.

СКОРОСТ

КАКВА Е МАКСИМАЛНАТА СКОРОСТ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СКУТЕРИ?

Електрическите скутери Motoretta Plus са с максимална скорост  до 45 км/ч, което е законовото ограничение при такъв тип превозни средства. Електрическите скутери Motoretta Pro достигат 85 км/ч максимална скорост и се управляват с категория “А1”

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ОГРАНИЧЕНИЕТО И ДА СЕ УВЕЛИЧИ МАКСИМАЛНАТА СКОРОСТ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СКУТЕР?

Технически това е възможно, но при такива случаи отпада гаранцията, тъй като не може да се гарантира сигурността на превозното средство. В случай на корекции на техническите параметри, батерията би имала по-кратък живот и има риск от проява на дефекти в системата.

ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ

КАКВА КАТЕГОРИЯ СЕ ИЗИСКВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР?

Категория АМ и навършени 16 години за модели до 45 км/ч. и категория А1 и навършени 16 години за модели над 45 км/ч.

МОГА ЛИ ДА УПРАВЛЯВАМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР С КАТЕГОРИЯ 'Б'?

Да. Може да управлявате Motoretta Plus, която е с допустима максимална скорост до 45 км/ч.

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СКУТЕРИ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ В КАТ?

Да. С покупката на вашия скутер, предоставяме пълен набор от документи, с които да бъде извършена регистрацията му в КАТ. Срокът за регистрация след закупуване е 30 календарни дни. 

МОГА ЛИ ДА НЕ РЕГИСТРИРАМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ СИ СКУТЕР В КАТ?

Клиентът сам поема отговорност при не регистриране. Законът гласи, че тези скутери следва да бъдат регистрирани и в случай на проверка, може да бъдете санкционирани и да ви бъде отнет скутера.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ СКУТЕР ПРЕМИНАВА ЛИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД В КАТ?

Не. Електрическите скутери нямат прилежащ технически преглед.

НЕОБХОДИМО ЛИ Е СКЛЮЧВАНЕТО НА  ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР?

Да. Електрическите скутери, като всяко превозно средство, което  е регистриарно и елксплоатирано по националната пътната мрежа, подлежи на застраховка гражданска отговорност. Съвместно със ЗК "Лев Инс", разработихме застраховка за електрически скутери.  Може да се свържете с вашия застраховател за цени и информация. 

КАЪВ Е РАЗМЕРА НА ДАНЪК МПС ПРИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СКУТЕРИ?

Електрическите скутери са освободени от данък МПС. Те също така паркират свободно в синя и зелена зона. 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е НОСЕНЕТО НА КАСКА ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР?

Да. Законът налага носенето на каска. Ние в Motoretta предлагаме чудесни модели, може да разгледате нашите предложения ТУК

МОГА ЛИ ДА УПРАВЛЯВАМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР ПО ВЕЛОАЛЕЯ?

Не. Електрическите скутери се категоризират като МПС и в този смисъл мястото ви е на пътната лента, а не в зоните за велосипедисти или пешеходци. 

МОГА ЛИ ДА УПРАВЛЯВАМ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР В ДЪЖДОВНО ИЛИ СНЕЖНО ВРЕМЕ?

Да. Технически това не би попречило на скутера да функционира нормално. При управление в дъжд, както при автомобилите, трябва да се избягват локви. А при управление в сняг, да се сложат зимни гуми. Не зареждайте скутера на открито в условията на дъжд и сняг. В случай, че попадне вода в зарядното устройство, може да предизвикате късо съединение.

СИГУРНОСТ

КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ДА ПРЕДПРИЕМА, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТЯ КРАЖБА?

Скутерът има механизъм за заключване на волана, който предотвратява избутване на свободен ход. Вградена алармена система и в допълнение препоръчваме използване на дискови катинари. Ако искате допълнителна сигурност за вашия скутер, можете да се възползвате и от проследяващите устройства, които предлагаме. Научете повече ТУК.

ДОСТАВКА

КАКЪВ Е СРОКЪТ НА ДОСТАВКА?

10 работни дни, ако разполагаме с желаният от вас цвят на склад. Свържете се с нас за допълнителна информация относно наличности.

ГАРАНЦИЯ

КАКВА Е ГАРАНЦИЯТА?

Гаранцията на всички наши модели електрически скутери е 2 години. Батерията на Motoretta също се ползва с 2 години гаранция. За подробна информация относно покритието на гаранцията, можете да прочетете ТУК.