Купи
+359 879 47 47 77

Пазарът на електрически автомобили в България

Пазарът на електрически автомобили в България – какви са тенденциите, какво купува българина и как се движим в сравнение с европейските статистики?
 
Електрическите превозни средства са една модерна тема в последните години. Афинитетът към иновациите, екологичните проблеми, натовареността на градския трафик са само част от причините, поради които се говори за тази индустрия ежедневно. 

Къде стои пазара на електрически превозни средства в България обаче? 

По данни на МВР през 2016 година у нас са регистрирани общо 35 000 нови превозни средства, в това число леки, товарни и двуколесни. Общият брой на алтернативните превозни средства (електрически и хибридни) за същата година е 3279.  

Електрическите превозни средства определено бележат сериозен ръст. Ако трябва да разгледаме как се развива пазара в България за последните две години, нещата изглеждат така:

Пазар на електрически автомобили в България през 2015 г.

1

През 2015 година общият брой на алтернативни превозни средства в страната е 2150. Леките автомобили с чисто електрическо задвижване са 170, мотопедите 341, а хибридите (включително плъг-ините) 1536. 

Пазарът бележи ръст с близо 53% в периода 2015-2016 година. До края на 2016 броя на електрическите леки автомобили се е увеличил до 326, мотопедите са 527, а хибридите 2474. Интересно е, че броят на собствениците на Тесла също е нарастнал. През 2015 година у нас е имало 15 автомобила от тази марка, докато в момента по улицата на България се движат цели 60. 

Пазар на електрически автомобили в България през 2016 г.

2

Специалистите в сферата отчитат, че ръста на алтернативните превозни средства в България е съпоставим с този в Европейския съюз, макар и мащабите у нас да са доста по-малки.  Тези с чисто електрическо задвижване имат стабилен разтеж от около 50%, а хибридите и плъг-ините нарастват с около 61% годишно. Ръстът отчетен в сферата се дължи не само на мерките, които се предприемат на правителствено ниво, но и на индивидуалното самосъзнание и интерес на обществото към преминаване към по-чисти технологии. 
 
Много правителства стимулират гражданите си посредством субсидии и преференции при покупка на електрически или хибриден автомобил. В България към момента правителството освобождава от годишен и пътен данък всички превозни средства, задвижвани изцяло с електродвигател (в това число и мотопеди) и разрешава безплатното им паркиране в синя и зелена зона.

5

Асоциацията на автомобилните производители (ААП) настоява за въвеждане на допълнителни финансови стимули, както в повечето европейски държави. Средната субсидия в ЕС е около €4000. Някои от държавите предлагат и допълнителни преференции като освобождаване от такса за регистриране, мито, ДДС и др. Внесени са предложения в България да се отпускат по €5000 за закупуване на електрически автомобил и €2500 за хибриден. Възможността за движение на електрическите превозни средства по бус-лентите също се разглежда като възможна опция за допълнително стимулиране на пазара. 
 
Друг фактор, върху който трябва да се работи в сферата е изграждането на мрежа от зарядни станции, за да може електрическият автомобил да замести напълно необходимостта от конвенционален. Това показва и статистиката. Макар, че хибридните автомобили не се ползват със същите преференции, като електрическите, те са по-предпочитани, поради тяхната по-голяма автономност. Когато става въпрос за изцяло електрическо придвижване, данните сочат, че мотопеда е по-популярен пред електрическия автомобил. Той се ползва със същите преференции като електрическите автомобили, задоволява нуждите на водача в градски условия, по-евтин е и се зарежда в стандартна електрозахранваща мрежа, за разлика от автомобилите, при които изхода за зареждане е различен. 
 
Регистрирайте се в нашият сайт, за да получавате актуална информация за електрическите превозни средства.
обратно в блога