Купи
+359 879 47 47 77

Регистрация на електрически скутери в КАТ през 2023

електрически скутер кат
Регистрация на електрически скутери в КАТ през 2023 – необходима ли е такава? Нужно ли е да притежаваме свидетелство за управление и всичко, което трябва да знаем по темата. 

Електрическите скутери са сравнително нов вид превозно средство и един от най-често задаваните въпроси е дали те изисква да бъдат регистрирани в КАТ. Категоричният отговор е „ДА“, за това свидетелства и съобщение в официалната страница на Министерството на вътрешните работи, което може да прочетете ТУК!
 
Макар и електрически, скутерите са оборудвани с двигател, което ги класифицира като моторно превозно средство (МПС). Чл. 149, ал.1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП)  ясно описва различните категории електрически превозни средства :
(изм. – ДВ, бр. 79 от 2005 г.) категория L:
 

За да могат да управляват електрически скутер, водачите следва да притежават свидетество за управление на МПС, категория АМ (или познатата ни категория “М”, преди въвеждането на новите класификации в закона през 2013 година) и да имат навършени 16 години. Ако притежавате категория “В” за управление на автомобил, вие автоматично получавате и категория “АМ” и можете да управлявате електрически скутери и друг вид мотопеди. Същото се отнася и за по-високи категории.

Макар и подлежащи на регистрация, електрическите скутери и електромобили имат своите преференции. Те са освободени от данък МПС и паркират безплатно. 

Необходими документи за регистрация на електрически скутери в КАТ

Факт е, че много от служителите на реда, поради липса на опит, все още не могат да консултират гражданите за процедурите по регистрация на такъв вид превозни средства. За улеснение на нашите клиенти, ние в Моторета Груп, сме направили освен цялостна европейска регистрация и такава на местно ниво. Данните на нашите скутери са въведени в системата на КАТ в цялата страна, тяхната конфигурация и съответна категория, под която трябва да се регистрират.

Процедурата преминава по облегчен начин, а документите, които се изискват при регистрация на електрически скутер са:
 
 
Таксите в КАТ и застраховките варират в различните общини. За да ви дадем ориентир, колко би ви струвало да регистрирате електрическият си скутер, ще се позовем на личния си опит в община Русе. За регистрация в КАТ заплатихме 46 лв. (заявление и регистрационни табели), а за годишна застраховка „Гражданска отговорност“ – 136,50 лв. (данни към 2023 год.). 
 
Може да разгледате скутерите предлагани от Motoretta - ТУК.
обратно в блога