Купи
+359 879 47 47 77

Видове мото каски и коя е правилната за нас?

Видове мото каски


Има шест вида мото каски и всяка една има своето най-добро приложение. Коя каска е подходяща за нас, в зависимост от вида мотоциклет, скутер или тротинетка?

Затворен тип каска (Full face helmet)

Затвореният тип каска обхваща цялата глава и в сравнение с другите каски, осигурява най-добра защита в зоната около тила и брадичката. Именно високата защитата на брадичката е и най-характерната особеност на затворения тип каска. Тя е силно подходяща за любителите на високите скорости и пистови мотори. При тях стойката на тялото е приведена и е ключово каската да не се повдига при силно съпротивление и вятър. Затова аеродинамиката на затворения тип каски често включва по-висок център на брадичката, а повдигача на визьора е разположен в по-горния ъгъл, за разлика от визьорите на другите типове каски.

Модуларна каска (Modular helmet)

Модуларната каска е хибрид между отворения и затворен тип каски. Тя е предпочитан вариант от авантюристите - собствениците на туристически мотори и круизъри, които предприемат по-дълги пътувания. При тях стойката е изправена и именно това стои в основата на дизайна на този тип каски. Очните отвори са с по-прави форми, а центъра на брадичката е по-нисък. Двойният визьор често е препочитан.

Модуларните каски тежат малко повече от затворения тип каска. Това се дължи на допълнителните механизми, които подпомагат хибридността на модела, но преимуществото е, че разполагате с мултифункционалност, която липсва при другите типове каски.
Модуларна каска
МОДУЛАРНА КАСКА 

Отворен тип каска (Open Face Helmet)

Отвореният тип каски защитава главата и тила, но оставя лицето отворено. Те са подходящи за водачите на скутери, кафе рейсъри, туристически и круизни мотори, които обичат да усещат вятъра върху кожата си. Често са и предпочитан аксесоар в градски условия, където скотостта е по-ниска.

Отвореният тип каска конструктивно следва формата на затворения и осигурява същата защита, в зоните, които покрива. Теглото им е малко по-леко от това на затворените каски, което често в фактор в избора при много водачи.

Рядко този тип каски са оборудвани с визьор. Все пак е препоръчително да има такъв ако предприемате по-дълги и/или извънградски пътувания, тъй като предпазва очите от песъчинки и в случай на дъжд.

Отворена каска  Отворена каска за мотор
ОТВОРЕНА КАСКА ЗА СКУТЕР  ОТВОРЕНА КАСКА ЗА МОТОР MOTO H44
(Разгледай цветове и размери)

Шлемове (Half Face Helmet)

Шлемовете или полу-каските покриват зоната на челото над веждите, както и горната част на главата. Някои шлемове осигуряват малко по-широк обхват и покриват зоната на тила и ушите.

Шлемовете имат най-високо ниво на вентилация, но са с по-ниско ниво на защита, в сравнение с другите видове каски. Поради тази причина, често се използват от водачи на скутери, тротинетки и велосипеди. Тези водачи се придвижват основна в града, а скоростта, която развиват е по-ниска.
Шлем
ШЛЕМ

Офроуд каски (Offroad Helmets)

Офроуд каските са предназначени за по-екстремните терени, извън асфалта. Хората, които управляват мотокрос или офроуд мотор имат нужда от съвсем различен тип защита.

Дизайнът в зоната около очите и устата се различава, съобразявайки спортното предназначение, необходимостта от по-добра вентилация, по-лек корпус и максимална защита. Не очаквайте офроуд каските да дават удобството на шосейните каски, те все пак преполагат по-кратко носене.

Офроуд каските рядко са съпроводени с визьор или защита на очите. Обикновено се комбинират с очила или маски, които да предпазват очите.

Каски с двойно предназначение (Dual-sport Helmet)

Каските с двойно предназначение са хибрид между офроуд и затворен тип каски. Те са подходящи за собственици накросоувър, ендуро, хибриди, ADV- мотори. Корпусът на каската с двойно предназначение следва тази на офроуд каските, с по-широки отвори около очите и по-нисък център на брадичката, но осигуряват повече комфорт, както затворения тип каска. Тяхното предназначение е да бъдат ползвани както на пътя, така и извън него.

Какските с двойно предназначение често имат визьори, които също дават възможност за носене на очила или маски. Тези каски са чудесни ако в един ден ще карате на различен терен.

 

обратно в блога