Купи
+359 879 47 47 77

Електрически скутер: Топ 5 най-чести проблеми

Разберете кои са най-често срещаните проблеми, с които може да се сблъскате преди да закупите вашия електрически скутер.


Като сравнително ново превозно средство все още се зане прекалено малко за проблемите, които най-често се наблюдават при все по-популярния електрически скутер. Основните опасения на потребителите са насочени към батериите, тъй като те са най-скъпия компонент в електрическия скутер, но те ли са най-честия им проблем? Тази сатия цели да даде малко повече яснота кои са стандартните проблеми, с които може да се сблъскате като собственик на електрически скутер, както причините и действията, които може да предприемете.

Преди да навлезем по-дълбоко в темата е важно да споменем, че ако обмисляте покупка на електрически скутер, със сигурност се поинтересувайте до колко вашия търговец може да съдейства с по-нататъшната му поддръжка и ремонт. Това е ключов момент при избора на електрически скутер, тъй като все още няма достатъчно части на свободния пазар, нито обекти, които могат да съдействат с ремонта на електрическите скутери.

Законите в Република България задължават търговците да предоставят дву-годишна гаранция, съгласно ЗЗП. Това обаче не означава, че закона задължава търговеца да поддържа резервни части и да предлага сервиз. Тук е и тънката граница, която често се явява проблем за потребителя, тъй като попада в ситуация, в която макар и гаранционна, стоката му не може да бъде отремонтирана.

Всяка една стока има нужда от поддръжка или ремонт в даден момент. Не случайно при автомобилите са въведени изисквания за годишна смяна на консумативи и технически прегледи. Те са с оглед правилното функциониране на превозното средство, Вашата сигурност, както и тази на осстаналите участници в движението. При електрическите превозни средства системите са доста по-опростени и консумативите са сведени до минимум, но въпреки това никой не е защитен от дефекти, инциденти или амортизация. Затова е важно във всеки момент да разчитате, както на гаранционен, така и на извънгаранционен сервиз.

  1. Проблеми в ходовата част на електрическия скутер

Не е тайна за никого, че българските пътища не са идеални. Наличието на лоша настилка, дупки и неравности по пътя са чест проблем на булшинството шофьори, включително и на водачите на електрически скутери. Секунда невнимание може да доведе до изкривяване на джанти, до спукване на гуми, проблеми в окачването и прочее. Системното каране по лоши или неравни пътища води и до проблеми в кормилната уредба. Това са ситуации, които спохождат всички водачи, без значение дали управляват велосипед, скутер или автомобил. Ходовата част е и тази, която има нужда от регулярна поддръжка – смяна на накладки, дискове, проверка на лагери и връзки. За целта са необходими консумативи и части, които съответстват на модела и марката на Вашия електрически скутер. В случай, че Вашия търговец не може да Ви ги осигури, шанса да ги намерите на свободния пазар е нищожен. Вероятно ще трябва да се задоволите със заместващи компоненти, което не винаги е добро решение.
 

  1. Корпусни елементи

Сравнително стандартна ситуация е да паркирате скутера си на улицата и някой невнимателен шофьор да удари или събори скутера Ви. Това ще доведе до необходимост от пребоядисване или смяна на калник, счупени огледала, счупен мигач и прочее. За разлика от точката по-горе, периферни части като тези не се покриват от гаранцията и всяка щета, нанесена от механичен удар, се явява извънгаранционна. Често при корпусните елементи дизайна е специфичен и няма възможност от използване на компоненти от сходен модел превозно средство. Затова се уврете, че Вашия търговец поддържа всички корпусни и периферни части на склад. Ако е необходимо да пребоядисате детайл на Вашия скутер, препоръчително е да използвате бои по каталог, за да избегнете разлики в нюансите. 

  1. Проблеми със зарядното утройство на електрическия

В топ три на най-често срещани проблеми при електрическите скутери, няма как да не отбележим и повреди в зарядното устройство. Основна причина се явява неизправност в електрозахранващата система, лоши контакти или навлизане на влага в зарядното устройство. Това може да увреди зарядното устройство на електрическия скутер и то да спре да функционира. На пръв поглед зарядните устройства изглеждат незначителен компонент, но са един от най-важните за експлоатацията на Вашия електрически скутер. В случай, че Вашето зарядно устройство се повреди ще е необходимо да се снабдите с ново, тъй като повечето устройства са капсуловани и неремонтируеми. Не е препоръчително да заменяте зарядното устройство на скутера с различно от оригиналното. Всяко зарядно устройство отговаря на характеристиките на батерията на електрическия скутер и неговия максимален допустим ток.

  1. Проблеми с батерията на електрическия скутер

Батерията на електрическия скутер е компонентът, който изисква най-много грижа. Често разликата в цената на различни модели електрически скутери на пазара, се дължи на качеството на включените в тях компоненти. Една добра батерия има 4-5 пъти по-дълъг живот и със сигурност си заслужава инвестицията. За да сте сигурни, че оперирате правилно с батерията, винаги се осланяйте на инструкциите за ползване, които получавате при покупката на Вашия електрически скутер. Там са упоменати всички особености как да зареждате Вашия електрически скутер, както и упътване как да съхраните батерията през зимните месеци, когато скутера не е в движение. Използването на оригинално зарядно устройство също е ключов момент, за да осигурите пълноценното зареждане на клетките на батерията. Грешки при неправилна експлоатация и поддръжка могат да доведат до проблеми с Вашата батерия и необходимостта от нейната смяна.

 

  1. Окабеляване при електрическия скутер

Окабеляването е друг важен момент, който се явява чест проблем при електрическите скутери. В случай, че във Вашия електрически скутер са заложени кабели и връзки с ниско качество, липса на водоустойчивост и добра обвивка, има вероятност от тяхното окисляване и прекъсване. Това може да доведе до редица проблеми и малфукции на скутера, които трудно се регистрират и локализират.

Както виждате електрическите скутери имат специфични, но и стандартни проблеми, които се срещат и при други превозни средства. За да се радвате на Вашия електрически скутер по-дълго време, проверявайте какви компоненти са заложени в него, какви са експлоатационните му нужди и може ли Вашия търговец да съдейства с тяхната поддръжка и замяна. Това ще ви спести много главоболия. Ако съблюдавате тези пет чести експлоатационни проблеми, Ви уверяваме, че освен един икономичен и зелен спътник, електрическия скутер ще стане и добър Ваш приятел, на когото може да разчитате. Следете нашия блог за повече информация относно електрическите скутери.
 

 

 

 

обратно в блога