Купи
+359 879 47 47 77

Как да почистите и смажете веригата на електрическия велосипед

как да почистим веригата на електрическия велосипед

Веригата е основна част от всеки електрически велосипед и поддържането й чиста и смазана е от съществено значение за дълготрайността и правилното функциониране на задвижването на вашия електровелосипед.

Преди да се заемем с това как да почистваме и смазваме веригата на електрическия велосипед, първо ще прегледаме някои от причините, поради които това е важно. След това имаме няколко най-добри съвета, които могат да направят процеса на почистване на зъбните колела и веригата на електрическия велосипед възможно най-бързо, лесно и безпроблемно. След това ще преминем към най-добрия метод за почистване и смазване на веригата на електрическия велосипед.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОЧИСТВАТЕ И СМАЗВАТЕ ВЕРИГАТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ ВЕЛОСИПЕД?

Чистата и добре смазана верига за електрическия велосипед ще издържи много по-дълго от мръсния и несмазан аналог. Редовното почистване и смазване на веригата на вашия е-байк също увеличава живота на всички компоненти, които са в контакт с нея. Това ще ви спести пари в дългосрочен план. Чистата верига също така осигурява по-плавно и тихо каране, защото мръсните вериги са шумни и могат да накарат превключването на предавките да се усеща и да изглежда неудобно.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ПОЧИСТВАМ ВЕРИГАТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ ВЕЛОСИПЕД?

Веригата на електрическия велосипед трябва да се подлага на бързо почистване след всяко каране, за да се отстранят мръсотията и праха на повърхността. След това веригата трябва да се почиства дълбоко след всеки 10 или повече карания, за да се отстранят замърсяванията, които се натрупват в труднодостъпните кътчета. Въпреки това, ако карате в мокри и кални условия, веригата на вашия електровелосипед трябва да се почиства дълбоко по-често от това.

ТОП СЪВЕТИ

Тези съвети ще ви помогнат да бъдете успешни и организирани, когато почиствате и смазвате веригата на вашия електрически велосипед:


 

КАК ДА ПОЧИСТИТЕ ВЕРИГАТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ ВЕЛОСИПЕД

Бързо почистване

Необходими инструменти: Чисти, сухи парцали, обезмаслител спрей

Метод:

 

Дълбоко почистване - с инструмент за почистване на верига

Инструментите за почистване на верига обикновено струват около 20-30 лв., но вършат много по-добра работа от всеки ръчен процес на почистване и отнемат много по-малко време и усилия.

Необходими инструменти: Чисти, сухи парцали, обезмаслител, инструмент за почистване на вериги, сапунена вода

Метод:

 

Дълбоко почистване - без инструмент за почистване на верига

Необходими инструменти: Чисти, сухи кърпи, обезмаслител, затварящ се контейнер, инструмент за верига, вода

Метод:

 

КАК ДА СМАЗВАТЕ ВЕРИГА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕД

Има различни верижни смазки за различни условия на каране.


Има и други лубриканти освен тези две крайности, като полусухи лубриканти и по-леки мокри лубриканти, и те са подходящи за тези от нас, които обичат да карат в различни условия. Ако не сте сигурни коя смазка да използвате, тогава персоналът на вашия магазин за електрически велосипеди ще може да ви помогне при избора на смазка, която най-добре отговаря на вашия стил и нужди на каране.

Метод:

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ ДУМИ

Наличието на чиста и добре смазана верига може да увеличи дълготрайността на веригата и компонентите, с които е в контакт. След като завършите всеки от тези процеси няколко пъти, това изобщо няма да ви отнема много време и никога повече няма да искате да карате електрически велосипед, който няма чиста верига! Ако тази тема ви е интересна, може да прочетете и нашето Ръководство за измиване на електрическия велосипед.

обратно в блога