Купи
+359 879 47 47 77

Как да поддържате електрическия велосипед

Основните положения при поддръжката на електрическия велосипед са едни и същи, независимо дали имате градски електрически велосипед, спортен електрически велосипед или детски електрически велосипед.

Като всеки велосипед, грижата за вашия електрически велосипед ще ви помогне да извлечете най-голямо удоволствие от вашата машина и може потенциално да увеличи живота на ключовите й компоненти.

Като му осигурявате основна поддръжка, вашият електровелосипед ще ви кара да се усмихвате от ухо до ухо. Ето кратко обобщение на основите моменти в поддръжката на електрически велосипед:

 

Колко често трябва да обслужвате електрически велосипед?

В много направления поддръжката на електрически велосипед не се различава от тази на стандартен велосипед. Някои компоненти обаче, и по-специално задвижването (манивели, верига и зъбни колела), са подложени на по-голямо натоварване и повишено износване. Ето защо редовното миене на вашия електровелосипед и поддържането му в добро състояние е от изключителна важност, ако искате да извлечете максимума от велосипеда.

Първо, чистият двигател е щастлив двигател. Мръсотията и калта увеличават износването на компонентите и, когато се смесят с вода и грес, могат да образуват паста, която в най-добрия случай ще намали ефективността на вашия велосипед, а в най-лошия - бързо ще износи консумативните му части.Колкото по-плавно работи вашият електрически велосипед, толкова по-ефективен ще бъде и толкова по-дълго ще издържат ключовите му компоненти.

Ако задвижващите елементи на вашия електрически велосипед изглеждат прекалено мръсни (обикновено това се изразява в натрупване на чернилка по веригата, а при електрическите спортни/планински велосипеди -  кал, заседнала в задния превключвател), можете да го почистите бързо с парцал или да използвате обезмаслител. Имаме отделни ръководства за това как да измиете велосипед и как да почистите верига за велосипед.

Веригите на електрическите велосипеди обикновено изискват по-често смазване от веригите на стандартните велосипеди. Редовното нанасяне на качествена смазка върху вашата верига ще гарантира, че трансмисията работи ефективно. Добра идея е да правите това след всяко измиване и подсушаване на мотора.

Нанасянето на смазка върху електрически велосипед понякога не е толкова лесно, колкото изглежда. Не можете да въртите назад педалите на повечето електрически велосипеди, така че опитайте да поставите велосипеда на работна стойка (или накарайте приятел да държи задното колело във въздуха), за да може да завъртите педалите и лубрикирате равномерно веригата. Ако велосипедът ви има режим „избутване на ход“, можете да го включите, така че манивелите (и задното колело) да се въртят бавно, което ви позволява лесно да смазвате веригата.

Трябва също редовно да проверявате налягането в гумите на вашия електровелосипед. Недостатъчно напомпаните гуми са не само потенциално опасни, но също така могат да  изразходват енергия и да намалят ефективността, което означава, че ще получите по-малко от зареждането на батерията. По същия начин, движението на гуми при твърде високо налягане може да компрометира комфорта и сцеплението, особено ако карате по офроуд терени. Като отправна точка, поддържайте гумите си напомпани до препоръчителното налягане, посочено на страничната стена на гумата, но експериментирайте, за да намерите идеалното налягане за вас, като балансирате теглото, комфорта, сцеплението и съпротивлението при въртене.

Износване на компоненти

Много електрически велосипеди използват компоненти, разработени специално за асистирано каране. Това означава по-здрави части, направени да издържат на добавените сили, които преминават през електровелосипеда, поради увеличената изходна мощност, скорост и общото тегло на велосипеда.

Задвижванията за електрически велосипеди обикновено са по-мощни и имат различни диапазони на предавки от велосипедите без асистиране. Каплите и гумите, специфични за е-байковете, също са по-здрави, вилките са по-здрави, спирачките по-мощни и т.н.

Въпреки това допълнително усилване, вие все още изисквате много от един електрически велосипед, независимо дали въртите педали, спирате, завивате, изкачвате се или се спускате, така че е добра идея да следите внимателно компонентите и рамката за разхлабени болтове или повредени части .

Редовно проверявайте безопасността на велосипеда си, за да се уверите, че всички болтове и оси са затегнати до препоръчаните от производителя настройки на въртящия момент, проверявайте гумите си за нещо, което може да причини спукване и проверете за разхлабени спици.

Внимавайте и за прекомерно износване. Ако една част се износи, като например веригата, това може да има косвен ефект върху други компоненти – като например причиняване на преждевременно износване на верижните колела и касетата. 

Разгледайте и други ръководства в нашия блог.

 

 

 

 

обратно в блога